Forum Medicum

Ett framtida medicinskt & hälsovetenskapligt kunskapscentrum vid Lunds universitet

Studiebesök på Campus Roskilde och IT-universitetet

En stor delegation med 19 personer från projektet Forum Medicum har tillsammans med arkitektkonsulterna gjort ett studiebesök vid Campus Roskilde och IT-universitetet i Köpenhamn.

Campus Roskilde är en ny byggnad från 2012 som byggdes för att samla fem utbildningsprogram under ett och samma tak och optimera lokalhyran. På 11 000 genomtänkta och multifunktionella kvadratmeter finns nu utbildningarna för sjuksköterskor, fysioterapeuter, pedagoger, lärare och socionomer, totalt ca 3000 studenter och ca 120 anställda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I entrén möts besökarna av en stor välkomnande trappa och en informationsdisk.

Se en video över huset från tredje våningen

Byggnaden
Det är en välkomnande känsla när man kommer in i huset och det sprudlar av aktivitet och rörelse. Hela byggnaden känns  genomtänkt och det är tydligt att det är en sammanhållande verksamhet. Med glasväggar och ljus så har man bra kontakt både med det som sker inom huset och med världen utanför.

Campus Roskilde07
Var man än befinner sig i huset så har man utsikt över den vimlande mittpunkten och i en större del av byggnaden. Detta foto är taget från tredje plan och man ser biblioteket på andra plan med sina soffor och informationsdiskar, men man kan också se ända in i kantinen på entréplan. Och var man än bi huset har man också en kontakt med utemiljön.

Trots att det är folk precis överallt och att väggarna nästan uteslutande består av glas så upplever man inga problem med ljudet. Huset är byggt på ett energisnålt sätt vilket har gjort att man sparar 4 miljoner DKK/år i driftsbudget. Fönster och glaspartier värmer upp huset och man använder naturlig ventilation. Luckor i taket öppnas på natten och ventilerar huset. Huset är placerat så att solljuset inte faller direkt på glaspartierna. Ljudisoleringen mot den yttre världen är mycket god, motorvägen som ligger precis utanför hörs inte alls.  Arkitekt är Henning Larsen Architects och urvalet skedde genom en arkitekttävling. Hela bygget kostade 225 miljoner DKK.

Materialvalen för golv och möbler är linoleum för att skapa en ljuddämpande miljö. Det hörs inget slammer från stolar eller bord och över huvudtaget så störs man inte av den aktivitet och rörelse som man befinner sig i.

Konstutsmyckningen består av texter och utsmyckningar på glasväggarna bland annat. Texterna är många gånger provocerande men också identitetsskapande.

Modern teknologi
På Campus Roskilde har de byggt med den teknologisk utrustning i åtanke. Alla undervisningslokalerna har samma teknologi och standard, vilket gör det lätt för lärarna använda och för servicepersonalen att underhålla. Några undervisningsrum är utrustade för distansundervisning. Ibland har man gemensam undervisning med systeruniversitetet i Ringköbing, då använder man kameror och skärmar som gör att åhörarna syns på båda ställena och den vita tavlan speglas åt båda hållen.

Campus Roskilde-infoduk

Mitt i taket i det stora publika rummet fanns en duk där man kunde projicera viktig information, som syns överallt ifrån. De har även haft större sammankomster där rektorn har stått i trappan och talat till alla de 3000 studenterna.

Öppenhet
Huset är öppet alla timmar på dygnet, alla dagar i veckan. Hela huset är kontantfritt för att minska stöldrisken. Alla köp i kafeteria/restaurang och automater sker med bankkort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bokhyllorna på biblioteket går att stänga. Med en knapptryckning fälls alla hyllorna ihop och böckerna blir ”inlåsta” och omöjliga att komma åt. Detta gör att man kan ha biblioteket öppet 24/7 obemannat utan att riskera bokstölder.

Campus Roskilde-livororelse

Alla ytor är multifunktionella, i de öppna ytorna finns det fullt med läsplatser och även kantinen användes till att plugga och möten. Bilden ovan visar hur studenterna spontant använder befintliga bord till arbete, lunchplats och för att fika. Tillvänster ser man kafeterian/kantinen som även används som studieplatser när det inte är lunchtid. Restaurangen drivs av egen personal och man har valt att ha självbetalning för att minska de långa köerna vid disken. Maten bestod av ett stort urval olika saker för att tillfredsställa så många som möjligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här och där i det stora öppna rummet finns det svarta cylindrar som fungerade som små grupprum. Här kan man stänga in sig för att arbeta eller plugga ostört, det fanns platser för 1-6 personer i de små och upptill 12 personer i de stora. De var öppna att boka för alla.

Campus Roskilde-leisure 2

De stora gemensamma transportytorna användes på fler sätt. Mitt i korridorerna fanns möjlighet till avkoppling och nöje, här och var fanns pingisbord och ”fotbollsspel”, soffor och bord som skapar mötesplatser lite överallt.

Undervisningslokaler
Alla programmen använder samma utbildningslokaler. I början hade man problem med att lokalerna inte användes så mycket. Ledningen insåg att planläggning av schemana var viktig och anställde därför en särskild schemaläggare.  Man har använt skjutväggar i flera av salarna för att skapa delbara rum. Alla undervisningslokalerna har glasväggar med tryckt konstutsmyckning på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De stora föreläsningssalarna hade gradänger men en stor yta vid podiet som gör att rummet kan användas till annat. Längst upp i föreläsningssalen var som en balkong, man hade använt ovandelen till ett förråd. Denna yta kunde med lätthet användas till grupparbeten mm.

KonferensmöjligheterOLYMPUS DIGITAL CAMERA

I en del av huset har man gjort en liten konferenszon som även är kan hyras av externa aktörer. Där finns en aula som kan ta 700 personer och 1400 stående.  Aulan hade både gradänger och platta läsplatser längst fram, vilket gjorde det möjligt för studenterna att använda den som läsplatser obokade tider.

Metodrum
Metodrum med britsar kombinerades ofta som vanliga undervisningssalar, dessa rum används som läsplatser när det inte är lektion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I ett av metodrummen har man kombinerat sjukgymnasternas britsar med deras styrketräningsmaskiner.

Campus Roskilde11

En sal med sjukhussängar för sjuksköterskeutbildningen, här kan man även träna med anatomimodellerna.

Campus Roskilde14

Studiecentrum
Studentservice låg på andra plan och hade en tydlig välkomnande reception, bakom denna satt studievägledning på ett lättillgängligt sätt.

Läsplatser
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alla ytorna används effektivt. I alla korrdorer och gemensamma ytor finns läsplatser och andra sittytor. På Campus Roskilde finns ca 300 studieplatser i de öppna gemensamma ytorna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om man räknar in alla undervisningsalarna också som även de används som läsplatser vid obokad tid så har de totalt 2458 läsplatser till studenterna.

Campus Roskilde-ute-inne

Var man än står så har man kontakt med utemiljön, här ser man rakt igenom salen ut till uteplatsen utanför, ovanför är det en stor terrass för personalen. Den höga takhöjden  överallt som gör att kubikmeterna används, rummen får många dimensioner.

Lärarrum
På campus Roskilde har man 50 arbetsplatser för 100 lärare. Man har så kallade flex-arbetsplatser, vilket innebär att man inte har sin ”egen” plats utan får ta första lediga. Än så länge har det aldrig saknats någon plats.

DSC_3035

I det lärarrum vi fick se, hade många arbetsplatser tryckts in på en liten yta. Det upplevedes som trångt och klaustrofobiskt. De flesta borden stod tomma. Alla borden är utrustade med samma dockningsstation skärm och tangentbord, så var man än sätter sig kan man plugga in sin dator och börja jobba.  Alla har egen förvaring. Telefonsamtal och samtal tas i anslutande rum som inte behöver bokas.

Enligt vår guide Bernt Overmark såg man tydliga förändringar när man gick från cellkontor till öppna kontor bland annat att samhörighetskänslan ökade och att folk fick bättre koll på vad kollegorna arbetade med.

Man tänker på ett annat sätt och blir mer samkörda, det har blivit tydligt varför vi finns här, berättade Bernt Overmark.

Se fler bilder från Campus Roskilde

Se Campus Roskilde webbplats

Besök på IT-universitetet i Köpenhamn
Efter Roskilde åkte delegationen vidare till IT-universitetet i Köpenhamn som var en av förebilderna när Campus Roskilde skulle byggas.

Byggnaden är skapad av samma arkitekt som Campus Roskilde, Henning Larsen, men känslan är väldigt annorlunda. Huset har tio år på nacken och är byggt med en mycket ”råare” stil, här är det mycket betong och metall. Hela verksamheten ligger runt om ett enormt atrium med en takhöjd på 24 meter. Här och där längs med våningsplanen så sticker det ut små svävande lådor i olika storlekar som fungerar som mötesrum.

IT-universitetet har ca 3000 studenter och 300 anställda. Ytan som är fördelad på 6 våningar är nästan dubbelt så stor som Campus Roskilde, 19 000 kvm och kostnaden låg på 424 miljoner DKK.

IT-universitete_vy

På bilden syns utsikten över atriet och ena flygeln, taget från tredje våningen.

IT-universitete_korridorer_commuting

Mycket av byggnaden består av trappor och korridorer. Allt har en rustik känsla av betong och metall.

IT-universitete_taket

De utskjutande boxarna fungerar som mötesrum och utskiten därifrån är över hela foajén, men andra har också insyn var de än befinner sig.

DSC_3153
Korridorerna var populära läsplatser för studenterna. Alla borden är färdigutrustade med sladdar för laddning av datorer och telefoner. Och alla läsplatser hade en unik identitet för att underlätta för IT-supporten att felsöka.

IT-universitete_korridorer_tomma läslplatser

Läsplatserna i de särskilda läsesalarna gapade tomma. Enligt vår guide Birgit Christiansen föredrar studenterna att sitta mer offentligt där de syns ”och kan visa upp sina fjädrar”.

IT-universitete_korridorer_leisure i läsplatsen
I läsesalen fanns också en mer avslappnad zon, där studenterna kunde hänga och umgås. På IT-universitetet behandlas studenterna som personalen, de har samma rättigheter och skyldigheter. Fri tillgång till kaffe och frukt, och sköter de sig inte så får de räkna med repressalier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ett av labben var byggt i flera nivåer och där fanns fullt av flyttbara möbler och utrustning. Längs med väggarna fanns det även gott om hyllor och förvaringsutrymmen. Dessa rum fungerade bra för flera grupper att arbeta i samtidigt och trappan kan även användas för att sitta i.

Se fler bilder från IT-universitetet

Ladda ner reseberättelsen

april 2, 2014

Inlägget postades i

Allmän information studiebesök