Forum Medicum

Ett framtida medicinskt & hälsovetenskapligt kunskapscentrum vid Lunds universitet

Projektrepresentanter var på HSC och informerade om projektet

Projektsamordningsgruppen höll informationsmöte på HSC och ett 40-tal kom för att lyssna. Dekan Erik Renström berättade om hur väl Forum Medicum lever upp till hans visioner om ett mer translationellt arbetssätt inom fakulteten. Han beklagade att det tagit så lång tid och hotade eller lovade att han skulle ta med en spade och börja bygga snart.

Förseningarna beror bland annat på organisationsförändringar hos Akademiska hus samt att integreringen av de befintliga husen och det nya bygget har visat sig vara mer komplicerat än man först trodde. Därför har man fått göra revideringar på ritningarna. När alla ritningar är på plats så kommer själva bygget ta ca tre år att bygga. Men det är en bit kvar till dess och flera beslut ska fattas innan.

-Akademiska hus håller nu på att tolka de uppskattade önskemål som vi har levererat till dem, och omvandla dem till ytor och funktioner, berättade Jakob Donnér.

Under alla de år som projektet har pågått så har hundratals medarbetare varit involverade i workshopar, inventeringar och möten. All den information som har framkommit ligger till grunden för det lokalprogram som arkitekterna och konsulterna nu arbetar utifrån. Lokalprogrammet är bestämd och det finns inte utrymme för några större förändringar av den. Däremot är placeringarna fortfarande under arbete.

Även om det kan kännas som att det inte händer mycket i projektet här på fakulteten så är de full aktivitet hos fastighetsägare och arkitekter. 20-25 konsulter är just nu involverade i Forum Medicum på ett eller annat sätt.

När det gäller behoven för utbildningsmiljöer så utgör grundutbildningsnämnden referensgrupp och de har fått tycka till om utbildningslokalerna. Bland annat fick man anpassa lokalernas storlek när det kom besked om att läkarutbildningen ska ökas.

För forskar- och lärarmiljöer kommer det inte att bli några större kontorslandskap men inte heller egna cellkontor. Det planeras för mindre landskap där alla har sin fasta plats, men där det finns en flexibilitet för forskargruppernas växande och minskande.

Det nya hälsovetenskapliga labbet ”Movement och Reality lab” presenterades av Steven Schmidt och han uppmanade alla att se möjligheten med labben och hitta nya användningsområden för dem. Han tror även på ett stort intresse från externa aktörer.

Efter informationen följde några frågor:

Kommer Forum Medicum att ersätta utbildningens behov av att hyra Practicum?

  • Vissa delar av utbildningen med enklare moment kan man säkert göra i Forum Medicum, men vi kommer inte ha samma avancerade utrustning som Practicum.

Kommer studenterna ha möjlighet att träna färdighetsmoment utanför lektionstid?

  • Det är en organisatorisk och praktisk fråga som är svår att besvara, men lokalerna kommer att finnas. Sen beror det på personal och schemaläggning.

Vågar man lita på tidsplanen?

  • Projektet har ju blivit extra utdraget, eftersom man fick revidera lokalprogrammet, men detta är en rimlig tidsplan.

Hur länge är det påverkbart?

  • Ytorna är redan bestämda men inte placeringarna och inredningen.

Hur framtidssäkrat är detta hus? Vad händer när vi behöver fler sjuksköterskestudenter och läkarstudenter?

  • Läkarutbildningen ökade precis och vi fick anpassa oss. Vi kommer säkert att fortsätta växa och behoven förändras, men det får vi lösa då. T ex kanske vi inte kommer att behöva specifika datasalar i framtiden.

Kommer grupprummen och lärosalarna att räcka.

  • Som det ser ut idag är beläggningen inte så hög på HSC, men det kan nog bli trångt vissa veckor. Det kommer att krävas att scheman anpassas och ibland får man kanske nyttja andra lärosalar i närområdet, Forum Medicum ligger nära LUX-aula och matteannexet.
maj 2, 2018

Inlägget postades i

Informationsmöten