Nu har vi träffat representanter för våra utbildningar för att höra hur deras lokalbehov ser ut idag och vad de tror om de framtida behoven. Diskussionerna rörde antalet studenter, studenternas fördelning över terminen, vilken typ av lokaler som behövs i framtiden och hur vi placerar lärar-/forskarrummen.
Hela fakulteten har runt 3000 studenter idag och enligt prognoserna blir det 3500 år 2018, av dessa är ca 2300 verksamma i Lund (i framtiden 2800). Det är ett stort antal studenter och det är viktigt att försöka uppskatta hur många som vill ha tillgång till studiecentrum och resurserna där samtidigt. Vid mötet kom det fram att det är svårt att undvika en ojämn fördelning över terminen. Den verksamhetsförlagda utbildningen är beroende av klinikernas verksamhet.
– Det är viktigt för studenterna att ha en gemensam start och ett gemensamt terminsslut.
Ett förslag som kom upp är att vi borde kunna utnyttja arbetsveckan bättre och boka in hela dagar 8-17 och även fredagar.
När det gäller typ av lokaler tror man på ett större behov av PBL-rum /grupprum i framtiden för 10-12 personer som går att fördubbla till 25 personer. Sen såg man behov av ett antal mellanstora föresläsningssalar på mellan 80-100 personer och några stora på upp till 150 personer.
Frågan om rum till forskare/lärare kom också upp och önskemålen var att ha samma arbetsrum som forskare och lärare. Man inte såg stora behov av särskilda lärarrum. Däremot behövs en del studentkontakt och därför kan det vara bra att rummen ligger lätt tillgängliga för studenterna. En problematik som togs upp var att det kommer att bli svårt att få plats med “egna” arbetsrum till alla i de nya centrumet. Det skulle i så fall krävas 250-300 nya kontor utöver alla de utbildningslokaler som behövs.
Andra saker som kom upp var skills labbs och metodrum som måste kunna delas av både studenter och forskare.
I nästa steg kommer vi att träffas i mindre grupper och ta fram mer konkreta uppgifter.