Strax före jul stängde restaurang Stamstället på BMC till följd av byggnationen av Forum Medicum. Nu har de öppnat i tillfälliga lokaler på gården mittemot den tidigare ingången.
Från utsidan ser den grå boden inte så mycket ut för världen, men innanför dörrarna väntar Stamställets ägare Petter Lorensson och hans personal på att få servera sina kunder luncher, sallader och baguetter precis som tidigare.
Under jul- och nyårshelgen har det rått flyttkaos.
– Jag har känt mig som en flyttgubbe, säger berättar Petter Lorensson och passar på att ge en eloge till Med-Service (fd BMC Service, reds anm).
– Vi har fått jättemycket hjälp från dem och jag tycker de har kommit med bra lösningar.
På måndagen ordnades det exempelvis med sittplatser inne i Studentcentrum (tvärs över gården).
Samma meny
Lagom till terminsstarten kan de därför slå upp portarna till boden som inrymmer både restaurang och café och som fortsätter med lunchserveringen som vanligt. Skillnaden är att det i dagsläget inte finns några sittplatser.
Menyn är densamma, maten lagas på restaurang Moroten och Piskan på LTH (som också ägs av Petter Lorensson tillsammans med Åsa Lovén och Ida Lovén Strauss) och transporteras i värmeskåp till Stamstället där man kan välja att hämta sin lunchlåda eller ta med sig maten på en bricka.
– Man kan också komma in och bara ta en kopp kaffe och slappna av, säger han.
Sittplatser och uteservering
Även om det mesta är på plats och Petter Lorensson tycker flytten gått bra är han rädd att det ska uppstå köer under lunchruschen.
– Det är vår största utmaning, men vi försöker effektivisera serveringen och kan öppna ytterligare en kassa om det behövs för att det ska gå snabbare.
Nu återstår bara att få upp lite skyltar utanför boden – eller cantinan som han hellre kallar den – så att gästerna ska hitta rätt.
– Och när det blir fint väder kommer vi att ha en uteservering under bron.
Text & foto: Sara Liedholm