Forum Medicum

Ett framtida medicinskt & hälsovetenskapligt kunskapscentrum vid Lunds universitet

Nu börjar arbetet med att fördela lokalerna

Porträtt av Cecilia Lundberg. Foto.
Cecilia Lundberg leder arbetet med lokalfördelningen. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Vilka ska sitta var när Forum Medicum-projektet är klart? Ja, det är frågan som nu ska beredas inom de berörda verksamheterna.

– Vi vill ha ett ‘bottom up’-förslag som är väl förankrat i verksamheten där man tar vara på möjligheten att förnya och hitta nya konstallationer, säger Cecilia Lundberg, ordförande i lokalsamordningssnämnden.

Forum Medicum-projektet innebär att Medicinska fakultetens hälsovetenskapliga forskning och utbildning samlokaliseras på Sölvegatan i Lund. Nu har det blivit dags att se över vilka avdelningar och forskargrupper (på institutions- och enhetsnivå) som ska sitta var när Forum Medicum är klart för inflyttning höstterminen 2023. Dekanus har därför gett lokalsamordningssnämnden i uppdrag att ta fram ett förslag på hur lokalerna ska fördelas mellan verksamheterna.

– Uppdraget omfattar arbetsplatser för universitetslärare och forskare, kanslier och andra stödfunktioner, men inte lokaler för utbildning eller studieplatser. Och inte var enskilda personer ska sitta, säger nämndens ordförande Cecilia Lundberg.

All verksamhet som tidigare varit förlagd till lokaler på Baravägen och i princip all verksamhet i hus F, H och I på BMC berörs.

Beredningsgrupper

Fem beredningsgrupper har skapats utifrån behov och arbetsuppgifter. De ska först presentera ett förslag på vilka verksamheter de anser bör sitta nära varandra. Därefter ska de lämna ett förslag med placering på verksamhetsnivå.

– Det är viktigt att verksamheten är med och påverkar på ett tydligt sätt så att det blir riktigt bra och beredningsgruppernas förslag ska vara väl förankrade hos prefekterna och medarbetarna.

Beredningsgrupperna är indelade i:

  1. Administration (Kansli M, EMV, IKVL, IHV. Leds av Lhinn Holmbergh)
  2. Övrig stödverksamhet (Med Service, Bibliotek o MedIT, MedCUL. Leds av Hugh Connell)
  3. Tre grupper för forskning (Leds av Eva Månsson Lexell, Åsa Tornberg, Mats Johansson)

Transparent process

Åsa Tornberg som leder en av grupperna för forskning tycker arbetet präglas av en positiv stämning:
– Jag tycker man ser på detta som en möjlighet att redan nu identifiera synergieffekter och samverkansområden mellan forskargrupper.
Hon och Eva Månsson Lexell har ett nära samarbete i processen som de vill ska vara så transparent som möjligt. De har redan haft ett möte med forskargruppscheferna.
– Nästa vecka (den 10 februari) har vår prefekt Agneta Malmgren Fänge bjudit in till ett digitalt informationsmöte för alla medarbetare. Dessutom kommer vi att ha en stående punkt i vårt nyhetsbrev om processen och i våra dialogmöten med prefekten och ledningsgruppen har medarbetarna också tillfälle att ställa frågor.

Nya arbetsformer och samarbeten

Mycket har hänt sedan 2018 då arkitekterna lämnade sitt lokalfördelningsförslag baserat på de behov som fanns då. Förutom att vi haft en pandemi som ökat kraven på möjlighet till digitala möten och fler små mötesrum, har Institutionen för hälsovetenskaper minskat. Medicinsk etik och Med-Service likaså. Däremot har Kansli M blivit större och Medicinsk Humaniora har tillkommit. Totalt sett står man med drygt 40 lediga platser.

– Detta ser fakultetsledningen som en möjlighet att bjuda in verksamheter utanför fakulteten för nya arbetsformer och tvärprofessionella samarbeten, säger Cecilia Lundberg.

Parallellt med framtagandet av förslaget om inplaceringar för den ordinarie verksamheten planeras därför en serie workshopar tillsammans med Skånes universitetssjukhus under våren för att göra en inventering och se vilken forskning som kan tjäna på att knyta tätare band genom samlokalisering.

Fakta:

September: Lokalsamordningsnämnden fick i uppdrag av dekanus att ta fram ett förslag på fördelning av lokaler till verksamheter i Forum Medicum

Januari: Beredningsgrupper och en samrådsgrupp inrättas

Vecka 9: Beredningsgruppernas placeringsförslag med fokus på samband och närhet klart

23 juni: Beredningsgruppernas placeringsförslag på verksamhetsnivå klart

31 augusti: Lokalsamordningsnämnden lämnar placeringsförslaget till dekanus

februari 4, 2022

Inlägget postades i

Informationsmöten