Visionsgruppen för stödfunktioner ska diskutera tankar och idéer om hur fakulteten ska organisera stödet till forskning, utbildning och arbetet med tredje uppgiften i framtiden. I tisdags hade gruppen sitt första möte.
Det konstaterades att den ökade rörligheten och de ökade tillgänglighetskraven som följt med digitaliseringen av vårt arbete ställer nya krav på fakultetens stödfunktioner.
Diskussionen handlade om vilka samband som finns, vilka avdelningar och personer som samarbetar med vem. Vad inom stödfunktionsarbetet måste finnas ute bland brukarna – studenter, lärare och forskare – och vad lokaliseras bättre i andra sammanhang? Det konstaterades att studievägledning och bibliotek borde finnas i närheten av ett studentcentrum. Ett förslag på att direkta servicefunktioner som kräver möten skulle kunna ligga samlade i en galleria med en informationspunkt/servicedesk som nav, där alla olika frågor kan besvaras och slussas vidare.
Frågan om hur mycket folk kommer att röra sig här i framtiden kom upp liksom vilka det är som kommer att söka till fakultetens utbildningar om tio år. Digitaliseringen av vårt arbete och våra studier kan öka ytterligare. Någon trodde att studenterna kommer att studera mer på distans i framtiden och någon annan menade att trenden visar det motsatta. Studenterna pluggar och hänger mer på ”skolan” än läser ensamma på sina kammare i dag.
– Behovet av att mötas är djupt mänskligt i oss och i lärandet finns ett behov att ventilera sin kunskap i fysisk kontakt med andra.
Mycket av diskussionen handlade också om hur den digitala världen kan förändra våra behov. Biblioteksfunktionen t ex har gått igenom ett paradigmskifte i hur man arbetar. Förr gick man till banken för att hämta ut pengar, biblioteket för att hämta böcker mm. Idag gör man allt detta via internet. Förr var det på lärosätena man hittade de bästa tekniska lösningarna t ex e-postsystem. Idag hittar du billigare och bättre lösningar bland konsumentprodukterna. Tidigare var det svårt att få att hitta rätt information, idag handlar det istället om att sortera den informationen man översköljs av.
Nästa möte fortsätter diskussionen om vilka samband som finns och hur vi kan effektivisera vårt arbete.