Forum Medicum

Ett framtida medicinskt & hälsovetenskapligt kunskapscentrum vid Lunds universitet

Livets oändlighet blir konst på Forum Medicum

Ylva Snöfrid under ett besök på byggarbetsplatsen i juni. I bakgrunden Johan Andersson, Skanska. Bild: Jakob Donnér
Ylva Snöfrid under ett besök på byggarbetsplatsen i juni. I bakgrunden Johan Andersson, Skanska. Bild: Jakob Donnér

I Ylva Snöfrids konst som ska bli en del av byggnaden i Forum Medicum möter det lilla det stora. Livets olika faser, vardagen och evigheten gestaltas i tre stora målningar och två performanceakter.

“Betraktaren bjuds in att ta del i skapandeprocessen som på så sätt kommer att vara ständigt pågående”, säger hon.

Det är ingen slump att Ylva Snöfrid inspirerats av den grekiska mytologin.

Sedan 2016 är familjen delvis bosatt i Aten för att fördjupa sig i den grekiska mytologin och demokratins och teaterns ursprung och den konstnärliga strömming som hon menar finns där just nu.

“Det började med att jag målade ett orakel, som föreställde en tom spegel, till min mans galleri i New York 2007, samtidigt blev Snöfrid mer och mer närvarande i mitt konstnärsskap, det var min spegeltvilling som levde i spegelvärlden. 2017 transmuterade vi och blev ett, Ylva Snöfrid”, säger Ylva som tidigare hette Ogland. “Mitt konstnärsskap har vävts samman med den grekiska mytologin och jag skapar med den som en reflektion av den verklighet jag lever i.”

Stora visioner och djup kunskap

I sin vision av uppdraget att ta fram ett konstverk för de tre stora väggarna bestämde hon sig för att föreslå tre gigantiska oljemålningar (verken mäter cirka 7×6 meter) som ska placeras i den stora hallen innanför entrén till Forum Medicum. I konsten vävs den grekiska mytologin ihop med inspiration från ett besök på byggarbetsplatsen och av verksamheten i den gamla byggnaden som ska byggas samman med den nya.

“Det är en spännande kombination av stora visioner och djup kunskap och samtidigt det lilla, väldigt detaljerade som anatomin i en nerv eller en blodådra, säger hon och fortsätter: Så är det för mig i måleriet också att jag jobbar med olika skalor för oändligheten och universums utformning och stjärnorna som är små fast de egentligen är stora och bara långt bort…”

Människans livscykler

Hon känner stor glädje över uppdraget som kommer att ta ett par år att färdigställa. Verken ska föreställa människans livscykler; födelsen, livet och döden och illustreras av de tre gudinnorna Klotho, Lachesis och Atropos (se faktaruta). Alla tre målningar kommer att ingå i en performanceakt i två delar. Den första akten äger rum 2022 och den andra fortsätter i målningen som gestaltar nutiden, eller livet, även efter att verket är installerat och ska göra hela skapelsen fulländad – eller möjligen aldrig avslutad.

“Konstverket utgår ifrån flera huvudmotiv inflätade i varandra, oändligheten, speglingen i sfären, livets vardaglighet och vår plats i världen. I livsspiralen som kommer att användas och målas fram är det ett piktogram över livets vardagliga akter, och hur vi rör oss i relation till de handlingar vi utför. Detta kommer jag att göra som en performance där också betraktaren kan medverka. Jag är där som en som utför handlingar utifrån de här tre figurerna i livets skeenden.”

Pausen det viktigaste

Ylva Snöfrid berättar att hon även inspirerats av ett universitet i USA, ett av de lärosäten med flest nobelpristagare i världen: “Där tänker man att pausen är det viktigaste i det kreativa momentet.”

Hon beskriver fikarum med whiteboardar för att möjliggöra bollande av idéer även på kafferasten. Men istället för en whiteboard kommer väggen intill trappan i den stora entrén utöver Ylva Snöfrids målning rymma möjligheter för betraktaren att fylla på och ändra målningen med vanliga vita tavelkritor.

“Tanken är att bjuda in brukarna oavsett roll – om man är student, forskare, lokalvårdare, besökare, anhörig, barn eller bara förbipasserande – att skriva och utveckla idéer. På det viset blir det hela tiden en ny målning och den blir aldrig klar…”

Av: Sara Liedholm 

Fakta: Klotho, Lachesis och Atropos

Tre gudinnor som bestämmer alla människors öden i den grekiska mytologin. Klotho representerar födelsen. Hon var i den grekiska mytologin den som spann livets tråd. Lachesis representerar livet. Hon var den som tilldelade människorna deras livslotter. Och Atropos som representerar livets slut och var den som till slut klippte av livets tråd.

Fakta om konstnären:

Namn: Ylva Snöfrid
Bor: Stockholm och Aten
Intressen: Baka, läsa, njuta av livet, vara med sina två döttrar sju och tio år gamla och sin man sedan 28 år.

Om uppdraget:  Statens konstråd utlyste uppdraget tillsammans med Akademiska Hus, de utsåg tre konstnärer att lämna in skissuppdrag, Ylva Snöfrid vann uppdraget med ”Oändligheten i samvetets ljus med Klotho, Lachesis och Atropos” som invigs när byggnaden invigs 2023.

För den som vill veta mer: @ylvasnofrid (instagram), ylvasnofrid.com

Fakta/Samrådsgruppen

En bred samrådsgrupp med representanter från Akademiska Hus, Henning Larsen Architects, Lunds universitet och Statens konstråd har ansvarat för urvalet av skissförslag för genomförande. I samrådsgruppen ingick:

Jakob Donnér, Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Peter Hagdahl, curator, Statens konstråd

Ingela Larsson, Henning Larsen Architects

Björn Norberg, curator, Statens konstråd

Lars Palm, Lunds universitet, LU Byggnad

Maya Robert, Lunds universitet, LU Byggnad

Catharina Ståhl Cassé, Akademiska Hus

Åsa Söderberg, Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Lena Åberg, Akademiska Hus

Upphandlingen genomfördes av Akademiska Hus och Statens konstråd.

Bildspel om Ylva Snöfrids konst i Forum Medicum

juni 23, 2021

Inlägget postades i

Informationsmöten