Forum Medicum

Ett framtida medicinskt & hälsovetenskapligt kunskapscentrum vid Lunds universitet

Konceptkatalogen presenterad

Presentationen av konceptkatalogen lockade runt sextio personer. Konceptkatalogen är resultatet av vårens arbete och ska sammanfatta alla de idéer och behov som kommit upp i de workshopar, arbetsgruppsmöten och inventeringar som genomförts under våren.

Publikbild_2

Informationsmötet inleddes av dekanus Gunilla Westergren-Thorsson som påminde om den strategiska planens mål med bättre samverkan inom fakulteten och att ett nytt hälsovetenskapligt och medicinskt kunskapscentrum är helt i linje med det.

Därefter berättade styrgruppsordförande Ingemar Carlstedt om processen hittills och framöver. Han tydliggjorde att konceptkatalogen inte är färdiga ritningar eller möbleringar utan bara ett förslag på utformningar med tillhörande ytuppskattningar. Han uppmanande alla att läsa igenom konceptkatalogen och fundera över den samt  att återkomma med eventuella synpunkter innan fakultetsstyrelsen ska ta beslut i frågan.

– Forum Medicum är ett stort strategiskt projekt för fakulteten. Om detta blir av visar vi anslagsgivarna att vi satsar stort och tror på den hälsovetenskapliga forskningen, sa Ingemar Carlstedt.

Lisa_1
Sen presenterade arkitektkonsulterna Lisa Mannheimer och Åsa Swanberg- Lorenzen konceptkatalogen.  De berättade om processen med workshops och studiebesök och visade förslag på utformningar av de olika miljöerna. Allt är gestaltat efter ett modultänk. Lisa Mannheimer tog upp senaste rönen om arbetsplatser.

–   Stora öppna kontorslandskap är en katastrof och inget jag tycker att ni ska arbeta med, men jag tycker att Forum Medicum ska erbjuda andra alternativ än bara egna rum, många rum för olika miljöer.

Ladda ner konceptkatalogen

Efteråt fick arbetsgruppsordförandena summera vårens arbete.

Gudrun_1

Från arbetsgruppen för utbildning berättade Gudrun Edgren att de hon pratat med önskade en mycket hög tillgänglighet, med många utbildningslokaler att välja på.

– Det som framkommit är snarare en önskelista än en behovsinventering. Det är många seminarierum och föreläsningssalar inräknade och många läsplatser till studenterna.

Jakob

Jakob Donnér från arbetsgruppen för stödfunktioner berättade att han tidigare varit med i byggprojekt på BMC där många idéer som kommit fram ströks i slutet, något som senare ångrats.

– Nu har vi chansen att rätta till det.

– Det publika rummet är den stora vinsten för både HSC och BMCs verksamhet, stryker vi för mycket här så kastar vi ut barnet med badvattnet. Här har vi en fantastisk möjlighet att skapa goda miljöer där medarbetare möts över ämnesgränser och discipliner, fortsatte Ingemar Carlstedt.

Anna Maria

Från arbetsgruppen för den goda arbetsplatsen/forskningsmiljön pratade Anna Maria Drake om att hon gjort många studiebesök, läst in sig på aktuell forskning inom ämnet för att skapa sig en bild.

– Jag tror på flera olika miljötyper. Det är viktigt att komma ihåg att alla har olika behov. Vi har involverat FM-ambassadörer från alla forskargrupperna på HSC när det gäller arbetsplatserna. Men även forskarmiljöerna är viktiga. Med Forum Medicum skapar vi en miljö där vi kan ta emot patienter och allmänhet.

– Det finns rykten om att vi har beslutat att det inte ska finnas egna arbetsplatser. Men det bestämmer vi inte på denna nivå utan det är upp till varje avdelning och forskargrupp att avgöra hur arbetsplatserna ska organiseras, inflikade Ingemar Carlstedt.

Sen var det frågestund, se frågor och svar från mötet.

juni 19, 2014