Forum Medicum

Ett framtida medicinskt & hälsovetenskapligt kunskapscentrum vid Lunds universitet

Bärande balk lyftes på plats

Anders Ek, foto: Jakob Donnér
Det tog två och en halv timme att lyfta den 16 ton tunga, 1,7 meter höga och cirka 16 meter långa stålbalken på plats. Fotot är taget med webkameran där man kan följa bygget lajv.

Kedjorna höll och den 16 ton tunga stålbalken kunde säkert lyftas på plats ovanpå Fernströmsalen i ett av de mer riskabla momenten i byggprocessen på onsdagsmorgonen.

“Man får bara en chans, det är viktigt att det blir rätt på en gång”, säger Anders Ek, logistikansvarig på Skanska som övervakade processen.

Stålbalken som transporterats på trailer direkt från Lettland för att monteras ovanpå den gamla byggnaden kommer att ha en bärande funktion i nya Forum Medicum.

Balken placerades på vertikala betongpelare med hjälp av en särskilt inhyrd mobilkran eftersom vanliga lastkranar inte mäktar med så tunga laster. “Det var ett speciellt lyft eftersom det var så tungt”, säger Anders Ek som berättar att hela processen att få balken på plats tog två och en halv timme. “Det är lättare när man bygger nytt, det är lite mer som att bygga legohus, här skulle balken integreras i en gammal byggnad vilket är mer komplicerat.”

Balken ska bära upp delar av det nya huset, men själva stommen kommer inte att resas förrän i slutet av april. Fram till dess pågår arbeten runt själva huset med anslutningar av vatten och värme och installationer av olika slag. “Sedan fyller vi på med återfyllnad så vi kommer upp i normalhöjd och då kan vi fortsätta stomresningen med väggar och fasader”, avslutar Anders Ek.

Av: Sara Liedholm

mars 11, 2021

Inlägget postades i

Informationsmöten