Forum Medicum

Ett framtida medicinskt & hälsovetenskapligt kunskapscentrum vid Lunds universitet

Informationsmöten på HSC och BMC

Dekanus Gunilla Westergren-Thorsson har hållit informationsmöten om Forum Medicumprojektet på HSC och BMC. Det var roligt att se att så många kom. Hon berättade om vad som hon anser är fakultetens viktigaste projekt just nu och de visioner som ligger bakom. Visionerna är att samla fakultetens studenter och medarbetare, att skapa förutsättningar för ett mer tvärvetenskapligt arbetssätt och förutsättningar för att utnyttja lokalerna på bästa sätt. Alla studenter ska få samma förutsättningar för sina studier.

bmc-infomote

Gunilla Westergren-Thorson berättade om vad som händer i projektet just nu och att underlagen är inlämnade till LU-byggnad. De ska ta fram ett utredningsbeslut som ska innehålla en konsekvensanalys av vad man får för 30 miljoner kronor i jämförelse med 36 miljoner kronor.

Under mötet underströk dekanus att detta är en mycket viktig strategisk fråga för fakulteten för att kunna konkurrera även i framtiden om de bästa studenterna och medarbetarna. Den hälsovetenskapliga forskningen ligger helt rätt i framtida satsningar. Många andra universitet och högskolor satsar också på det hälsovetenskapliga området. Samverkan, bättre resursanvändning och att våga var några av ledorden hon lyft, samt hur man måste se till hela fakultetens bästa.

På HSC undrade åhörarna vad det är som tar sådan tid. På BMC handlade frågorna om finansiering och utformningen av arbetsplatserna för administratörerna.

Frågor och svar som kom upp under mötena:

Har ni tänkt på pedagogisk tvärvetenskap?
Lokalerna skall utformas för att flexibelt kunna stödja olika pedagogiska arbetssätt och får inte ”låsas” till någon specifik pedagogik.

Kan vi hitta en finansiering med fler studenter?
Det är en fråga vi inte äger utan vi får pengar som utbildningsuppdrag och vi får inte mer pengar för att vi tar in fler studenter. Det handlar snarare om att vidga finansieringsbasen så att utbildningarna inte skall behöva bära hela kostnadsökningen. Att stanna kvar på Baravägen blir inte mycket billigare (om man räknar med de hyreshöjningar som följer på en genomgripande renovering) och många potentiella synergier går förlorade.

Kommer vi att kunna vara med och konkurrera om utökning av utbildningar och nya program i framtiden?
Om vi bygger för litet nu, så finns det en risk att vi inte kan det. Detta bygge är chansen att bygga en samlad utbildningsmiljö och missar vi den så kommer det vara svårt att bygga ut senare. Historiskt sett har vi alltid vuxit in i våra hus så risken är snarare att bygga för litet än att bygga ”för stort”.

Är taket på 30 miljoner hugget i sten?
Enligt beslutet ska 30 miljoner kronor jämföras med 36 mkr. Men dessa siffror är väldigt tidiga, många faktorer kommer att påverka den slutliga hyran.

Har vi råd med detta?
Vi har råd med detta men vi kommer att behöva omfördela resurser.

Om det blir mer pengar till projektet kommer det innebära att det blir cellkontor till administratörerna då?
Hur ytor och hyreskostnader fördelas är en styrelsefråga. Det är inte beslutat om det ska vara cellkontor eller öppna miljöer för kanslierna.

Har ni några sponsorer?
Presumtiva finansiärer är vidtalade och de vill inte betala för hyror utan hellre för inredning och specifika projekt.

Vad får framtida räntehöjningar för konsekvenser på kostnaden?
Det är svårt att säga men det intressanta är egentligen att jämföra mellanskillnaden på renovering av HSC och Forum Medicum. En eventuell räntehöjning påverkar båda alternativen.

Kommer ni att räkna in audiologerna?
De har valt att inte gå med i detta skede p g a att de vill vara kvar i de alf-medelfinansierade lokaler de har idag. Men vi hoppas att de vill flytta in i framtiden och att det då finns plats för dem.

Fler frågor och svar

september 14, 2016